Le forum de Ptipois
Hi! Bonjour ! Bienvenue and welcome sur le forum de Ptipois.

Do check the "Forum talk" topic for any forum news.

N'oubliez pas de consulter le sujet "Forum talk" pour les news du forum.
Le forum de Ptipois

Food, drink. Manger, boire.
 
AccueilAccueil  CalendrierCalendrier  FAQFAQ  RechercherRechercher  MembresMembres  GroupesGroupes  S'enregistrerS'enregistrer  Connexion  

Partagez | 
 

 À la petite cuillère

Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Aller en bas 
Aller à la page : 1, 2  Suivant
AuteurMessage
Ptipois
Admin
avatar

Messages : 64
Date d'inscription : 26/09/2015

MessageSujet: À la petite cuillère   Jeu 8 Oct - 21:59

Yay, I've been hired by the Pourcel brothers to write a regular restaurant column on http://www.pourcel-chefs-blog.com/blog1/.

The title is À la petite cuillère, which of all you know to mean "using a teaspoon".

It is a gentle pun on the double meaning of the expression, which may also be heard as "we'll need a teaspoon to pick you up once I'm done with you".

I am pretty positive that such a level of meanness will never be reached. But who knows. The plan, however, is to write about nice places (not interested in bad places).

Right now it looks like there will be from 2 to 4 columns each month, so you may go back to the blog regularly to check. But I'll probably link the posts here.
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://ptipois.fr-bb.com
Ptipois
Admin
avatar

Messages : 64
Date d'inscription : 26/09/2015

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Ven 9 Oct - 18:24

And here is the first post, about La Bourse et la Vie.

Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://ptipois.fr-bb.com
T. Tilash

avatar

Messages : 18
Date d'inscription : 27/09/2015
Localisation : Paris, France

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Sam 10 Oct - 14:55

Congrats !

_________________
T. Tilash - Chez Food
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://www.chezfood.com
sfcarole



Messages : 10
Date d'inscription : 26/09/2015

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Dim 18 Oct - 17:25

Yay is right - brava!!!  And thank you for sharing with us an explanation of "À la petite cuillère". I also learned some new phrases reading your article, such as "jouer la partition", "cocher une case", "pince-sans-rire" (I always wondered how to say the English equivalent) and even "alvéolée" to describe the enormous gougères. If my French language teachers had only given us food-related articles to read instead of Descartes and Rousseau I might have made faster progress.

Your very interesting article also highlighted for me how sorry we were to miss LBLV on this trip. But next year we return in May...

Look forward to reading each of your columns!
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur
JakeD

avatar

Messages : 13
Date d'inscription : 26/09/2015

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Lun 19 Oct - 16:38

I just finally saw this. Dandy, and we look forward to following this new part of your ever-expanding journey ....
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur
Margaret Pilgrim

avatar

Messages : 30
Date d'inscription : 26/09/2015
Localisation : San Francisco

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Lun 19 Oct - 16:53

And I somehow read the article online without realizing it was yours!   Thought it was excellent then, and now I realize it was also reliable.
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur
Ptipois
Admin
avatar

Messages : 64
Date d'inscription : 26/09/2015

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Mar 20 Oct - 1:12

Thank you all!
The second post, about Pierre Sang on Gambey, is now online. I'm beginning to like this a lot. And, hey, it's also French lessons for you.


Dernière édition par Ptipois le Dim 25 Oct - 10:51, édité 1 fois
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://ptipois.fr-bb.com
JakeD

avatar

Messages : 13
Date d'inscription : 26/09/2015

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Mar 20 Oct - 2:00

If only I could read one third as well as Carole and Margaret. (Mo does, I don't.)
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur
Margaret Pilgrim

avatar

Messages : 30
Date d'inscription : 26/09/2015
Localisation : San Francisco

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Mar 20 Oct - 3:32

Ptipois a écrit:

Pierre Sang on Gambey

Superb!    Thank you so much for these notices, but moreover for your writing.    This quality insight and writing is rare and much appreciated.
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur
T. Tilash

avatar

Messages : 18
Date d'inscription : 27/09/2015
Localisation : Paris, France

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Mar 20 Oct - 10:02

Great article which describes my exact feeling of the place.

I really need to try his restaurant in Oberkampf, and his lunch bibimbap (just as an excuse to eat more of his food !).

_________________
T. Tilash - Chez Food
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://www.chezfood.com
Ptipois
Admin
avatar

Messages : 64
Date d'inscription : 26/09/2015

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Mar 20 Oct - 11:17

I asked him about the bibimbap, and he said they had stopped serving it a little while ago. I gave him the glare of death so maybe he'll pull it out again sometime. I've achieved that sort of thing once with Julien Duboué's millassou, there's no reason I couldn't do it again with bibimbap bounce
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://ptipois.fr-bb.com
T. Tilash

avatar

Messages : 18
Date d'inscription : 27/09/2015
Localisation : Paris, France

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Mar 20 Oct - 11:29

Haha nice work !

_________________
T. Tilash - Chez Food
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://www.chezfood.com
Ptipois
Admin
avatar

Messages : 64
Date d'inscription : 26/09/2015

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Dim 25 Oct - 10:58

This week, À la petite cuillère is taking you to Caffè Stern, the costly but highly charming restaurant of the Alajmo family in the Passage des Panoramas.

Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://ptipois.fr-bb.com
Margaret Pilgrim

avatar

Messages : 30
Date d'inscription : 26/09/2015
Localisation : San Francisco

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Dim 25 Oct - 23:16

What a delightful read!    When I grow up and/or when I become rich, Caffé Stern will be my local.   Thanks for the vicarious deliciousness.
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur
Ptipois
Admin
avatar

Messages : 64
Date d'inscription : 26/09/2015

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Ven 30 Oct - 10:47

Today it's all about Patrice Gelbart and his new villeggiatura at Les Caves de Prague. Highly recommended.

Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://ptipois.fr-bb.com
Margaret Pilgrim

avatar

Messages : 30
Date d'inscription : 26/09/2015
Localisation : San Francisco

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Ven 30 Oct - 15:34

Stunning plates...and what a price!   Pretty room.    I could almost be turned into a lady who lunches.   

Any inkling whether evening service is in the works, or does this seem to reflect the master plan?
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur
Ptipois
Admin
avatar

Messages : 64
Date d'inscription : 26/09/2015

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Ven 30 Oct - 19:40

Right now they're serving lunch. If it works out fine, they might begin serving dinner also. Therefore if we want to have dinner there someday, it is important to go there for lunch.
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://ptipois.fr-bb.com
Margaret Pilgrim

avatar

Messages : 30
Date d'inscription : 26/09/2015
Localisation : San Francisco

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Ven 30 Oct - 19:44

Ahhhh.   Indeed.   Why is the obvious often so difficult to see.
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur
Ptipois
Admin
avatar

Messages : 64
Date d'inscription : 26/09/2015

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Mer 18 Nov - 21:07

Since the post on Les Caves de Prague, À la petite cuillère has covered Alan Geeam's new opening in Les Halles and l'Asta del tartufo in Alba, Italy.

A new post on Cantonese roast goose will be out next Friday morning.

Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://ptipois.fr-bb.com
Margaret Pilgrim

avatar

Messages : 30
Date d'inscription : 26/09/2015
Localisation : San Francisco

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Lun 23 Nov - 19:54

Another beautiful read and series of plates.    You really do want me to become a lunch person!    Gelbart deserves our attention and custom.
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur
Margaret Pilgrim

avatar

Messages : 30
Date d'inscription : 26/09/2015
Localisation : San Francisco

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Lun 23 Nov - 19:59

And the truffle fete, how very envious we are of you, Pti.    The countryside, the pageantry, the smells and tastes, even before the feast.    Thank you for the coat-tail visit.
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur
Margaret Pilgrim

avatar

Messages : 30
Date d'inscription : 26/09/2015
Localisation : San Francisco

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Lun 7 Déc - 18:09

Pti, you have been busy!    I've just had time to read your last several articles and am boggled by your travels and dining in the past month.    From truffles to goose, thanks for taking us to these bastions of taste and pleasure.    While I seriously doubt that we will get closer to Alba and Canton than vicariously through you, we definitely look forward to experiencing first hand AG Les Halles and Grandcoeur.   What these two, and indeed all of your destinations, have in common is passion and respect for product combined with restraint without diminishing generosity.   Thank you for these eloquent introductions.
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur
Ptipois
Admin
avatar

Messages : 64
Date d'inscription : 26/09/2015

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Lun 7 Déc - 18:46

Thanks Margaret. More to come! And don't forget to check Chez Ptipois, the yearly awards Les Ptipois Pieds are going at full throttle. No classification, no ratings, just my favorite dishes of the year.
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://ptipois.fr-bb.com
Ptipois
Admin
avatar

Messages : 64
Date d'inscription : 26/09/2015

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Sam 13 Aoû - 22:24

Whoops - long time no update. But À la Petite Cuillère has been going steadily since October, and in the meantime the Pourcel's blog has changed name and identity. It is now Food&Sens and a grown-up webmagazine with several columnists working on it.

Last week's issue of La Petite Cuillère was about Belgian butcher Hendrik Dierendonck's excellent steakhouse Carcasse, in Saint-Idesbald, on the Flemish coast. 

The latest one was about a good Ethiopian restaurant in the 19th, Itegue Taitu, where incidentally I drank a cup of freshly roasted and ground coffee which was hands down the best I'd ever had in Paris.
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://ptipois.fr-bb.com
T. Tilash

avatar

Messages : 18
Date d'inscription : 27/09/2015
Localisation : Paris, France

MessageSujet: Re: À la petite cuillère   Sam 13 Aoû - 22:36

Bad bad timing... I lived close to 15 years in the 19th arrondissement, with almost no culinary find in it... And now that I moved, far far away, you post this article that makes my mouth water...

As we say in french comic-books : "snif".

_________________
T. Tilash - Chez Food
Revenir en haut Aller en bas
Voir le profil de l'utilisateur http://www.chezfood.com
Contenu sponsorisé




MessageSujet: Re: À la petite cuillère   

Revenir en haut Aller en bas
 
À la petite cuillère
Voir le sujet précédent Voir le sujet suivant Revenir en haut 
Page 1 sur 2Aller à la page : 1, 2  Suivant
 Sujets similaires
-
» Qui prend son café avec une petite cuillère Rolex ?
» SOS SLPA : soirée Chat Pitre au bénéfice de la SLPA
» petite tourterelle récupérée
» La petite famille
» petite Yoko

Permission de ce forum:Vous ne pouvez pas répondre aux sujets dans ce forum
Le forum de Ptipois :: Food talk :: Food media, books and other readings-
Sauter vers: